Artikel pagina

Rectoraatsbezoek

De traditie sinds 1968, onder Rector de Somer, bestaat er in dat de enige en echte Leuvense studentenfanfare_be, gesticht in 1911, enkel bestaande uit mannelijke studenten aan de KUL trouwens, een jaarlijkse serenade aan hun Rector bezorgt.
Een instrument bespelen in de Fanfare is een optie, vreemd genoeg, belangrijker is de onderlinge vriendschap, en eventueel een glas bier daarbij.
Rector Torfs werd in 2014, een jaar na zijn verkiezing als Rector, tot Commilito Honoris Causa van de studentenfanfare_be benoemd.
Het doel van de Fanfare was, naar aloude gewoonte, de burger die het minder getroffen heeft aan het hart drukken, in dit geval de Rector zelf. Onder het motto “stop de verzuring, drink er (in het geniep) ene” werd de Rector een boek gepresenteerd met daarin een geheim vak voor een pintje Stella.
Na de leken-rectoren De Somer, Dillemans, Oosterlinck, Vervenne en Waer is hij het 6e erelid, als Rector, van de Leuvense studentenfanfare_be. Zijn voorgangers, de bisschop-rectoren kregen die eer bewust niet. In ruil voor deze niet-erkenning, hun kritiek op de academische overheid, ofwel hun gebrekkig muzikaal kunnen, kregen de voorzitters van de studentenfanfare_be vaak in ruil het ‘consilium abeundi’, ofwel de uitsluiting van studies aan de universiteit.
Na het concert van de studentenfanfare_be gezien te hebben, ontging het de Rector niet zijn mening over de mannelijke studenten te formuleren, na zijn enig in vitriool gedoopte pen volledig te gebruiken: “Ik begrijp nu waarom jullie geen lief hebben”.
De studentenfanfare_be, zoals gewoonlijk zich niets van politiek of kritiek aantrekkend, at en dronk van de catering, liet zich gewillig met de burger die het minder getroffen had fotograferen, en dacht er het zijne van. Wie fopt wie uiteindelijk?

2015-04-30

2