Artikel pagina

Kiesweekend + cantus

Commilitones, schachten en andere lezers,

Tot u spreekt de nieuwe scriptor van de Leuvense studentenfanfare_be. Ik ben verkozen op een van de meest legendarische weekenden die de fanfare ooit gekend heeft. De bestemming was dit jaar niet in de Hoge Rielen, niet in de Ardennen, maar gewoon in Leuven. De planning van het weekend stond al vast, er ging gedronken worden en er zou gezorgd worden dat de onderlinge banden beter zouden worden, naar de instrumenten werd dan ook niet eens gekeken. Maar voordat ik begin over het weekend zal ik u eerst maar vertellen wat er de dagen daarvoor gebeurde; de campagneweek (voor de lezers uit kringen is dit de kiesweek).

Het begon allemaal op woensdagavond, kandidaat Malle betaalde de pinten en wilde spelletjes doen. Uiteindelijk is er enkel het spel ‘Uno’ gespeeld omdat iedereen te lam was om van zijn stoel af te komen. De dag daarna was Parkiet aan de beurt om campagne te voeren. Hij besloot zijn soortgenoten op te zoeken en we gingen onder leiding (of was het lijding?) van Parkiet naar Planckendael. Na een uur in de bus gezeten te hebben waren we dan eindelijk daar. Wist u dat de karpers van Planckendael ook heel graag muntjes eten? Op de terugweg vond Piere het nodig om heel de achterbank van de bus in beslag te nemen om zich voor te bereiden op zijn eigen campagne die later op de avond zou volgen. Piere had een heel tof spel bedacht: bier bingo. Iedereen krijgt een bingo kaart en als er een nummer op jouw kaart werd gedraaid dronk je hier een slok voor, had je bingo mocht je een ad fundum uitdelen. Piere zou Piere niet zijn als hij niet kon pieren, dus werd er besloten om iedereen maar 5 kaarten te geven zodat er meer en sneller gedronken zou worden. Dit resulteerde vooral in gespauw en het verrast u waarschijnlijk niet dat iedereen van de trap in de eclips naar beneden rolde. Nadat iedereen dus ’s ochtends uitgekaterd was begon om twaalf uur de campagne van Budd. Een zeer productieve campagne waar met een man of zeven zo’n 120 pinten zijn verzet, niet slecht voor een vrijdag middagje al zeg ik het zelf.

Dan was eindelijk het moment daar, het weekend kon beginnen. Vicky vertelde de bestemming, de zaaltjes van de revue en de eclips. Maar aangezien iedereen al redelijk beschonken was van eerder op de dag was niet iedereen het hier mee eens. Sommigen waren zelfs al gecrasht en huiswaarts gekeerd, waaronder ondergetekende. Degene die nog op hun benen konden staan zijn toen maar een sport gaan doen met iets van zware ballen en stomme kegels, om daarna toch ook maar huiswaarts te keren. Uiteindelijk heeft dus niemand op die vrijdag in de gereserveerde locatie geslapen, wat een respect voor de senior!

Voor de zaterdag had de senior effectief iets georganiseerd. We verzamelden om 10 uur op de oude markt om te vertrekken richting Dinant om onszelf vrijwillig moe te maken met peddels op het water, we gingen dus kajakken voor de iets minder snuggere lezer. Dit alles kon natuurlijk niet zonder eerst Parkiet af te zetten op zijn werk en aldaar een rondleiding te krijgen in het nieuwste supermarkt filiaal in België, weliswaar met een vleugje Nederlandse invloed. Na anderhalf uur in de auto waren we dan in Dinant, waar we een trein moesten nemen om te gaan kajakken. Het kajakken was tof, weinig water en dus nauwelijks stroming waardoor we dus echt moe zijn geworden. Gelukkig was er bier mee om onze lichaamstemperaturen weer op pijl te krijgen, en een iemand van ons (budd, duhhhh) vond het nodig om hier een schepje bovenop te doen en iedereen nat te spetteren wat niet erg gewaardeerd werd blijkbaar. Wederom vond Piere het nodig om zijn naam eer aan te doen en spauwde dus onder luid gejuich zijn twee pinten in het water. Na twaalf kilometer vond iedereen het welletjes en konden we gelukkig uitstappen. Na een zeer culinair diner (frieten en een bicky) zijn we dan maar weer naar de locatie van het weekend vertrokken, de revue dus.
Na de barre tocht waarbij bijna iedereen sliep, kon dan het mooiste beginnen van het hele weekend: de kiescantus. Het kiesgedeelte kon pas beginnen na twaalf uur omdat opkomend senior kandidaat Malle thuis nog een concert moest geven. Het was duidelijk dat Vicky zijn laatste cantus goed had voorbereid want de liedjes werden gezongen in een harmonie waar men u tegen zegt. Onze feut heeft tijdens deze cantus een zware transformatie ondergaan en heet niet meer Robin maar wordt nu schacht Poeh genoemd.

Dan was eindelijk het moment daar om een nieuwe senior te kiezen. Zoals gebruikelijk duurde het ook dit jaar weer een uur of drie voordat de eerste serieuze woorden gezegd waren. Kandidaten waren Parkie, Malle, Piere en Budd. Na de eerste stemronde besloot ook Eddy zich aan dit gezelschap toe te voegen. Het zat al langer in Eddy zijn hoofd om de fanfare een jaar te mogen leiden, maar door verscheidene redenen was hij nooit opgekomen. Het werd toch duidelijk dat dit geen stunt was maar bloedserieus. Na nog drie uur waarin eindelijk wel iets nuttigs besproken werd behaalde Eddy dan ook een meerderheid van de stemmen, een nieuwe senior was verkozen!
Het eerste besluit van deze senior was meteen een goede beslissing, de cantus zo snel mogelijk afronden want het was ondertussen al na vijf uur. Iedereen ging uiteraard weer gewoon thuis slapen, de dag daarna verspillen met heel de dag in bed liggen en daarna zichzelf opmaken voor de seniorkloting op zondag avond.

Tsja, de seniorkloting is altijd de eerste test voor een scriptor om zijn kwaliteiten te laten zien. Ikzelf was echter aan het werk dus heeft Parkiet de telling gedaan, en waarschijnlijk bij zichzelf een paar streepjes of kruisjes extra gezet. Hierna heeft hij dit ongetwijfeld gefraudeerde papiertje vol met bier en andere vloeistoffen aan mij overhandigd. Daarna ben ik zo dom geweest om geen foto te maken van dit papiertje, en ben ik het daarna kwijtgeraakt. Het kwam er op neer dat Eddy 56 pinten gedronken heeft en deze een keer of 10-11 heeft terug gezien.
Dit was dan het einde van mijn eerste verslag, slechts twee weken te laat, ik hoop dat u het met genoegen heeft gelezen.

Ut vivat, crescat floreatque mater Fanfare.
Budd v. Klaas Verhulsdonck

2015-04-19

2